zaterdag 28 maart 2020

Skyline


originally posted February 2015

Skyline  
 

Het ASML Hoofdkantoor in Veldhoven biedt een wijds uitzicht over Eindhoven. Een handvol ’wolkenkrabbertjes’ geven duidelijk herkenbaar het centrum aan: Admirant, Regent, Vesteda en Porthos . Vuistregel: vanaf 100 meter telt een gebouw eigenlijk pas een beetje serieus mee in de hoogbouw-wereld, maar laat ik de lat voor Eindhoven, bescheiden als we zijn, naar 80 meter bijstellen.  


Dit keer echter hing er een dikke mist. Alsof Eindhoven nog sliep. De carnavalsweek verwerkende. De mist onttrok de skyline van Eindhoven aan het zicht. Als deze mistbank echter een jaartje zou kunnen blijven hangen dan zou zich, daarachter, een compleet nieuwe skyline ontvouwen. Niet minder dan vier (!) nieuwe wolkenkrabbers staan gepland om het centrum van Eindhoven een geheel nieuwe uitstraling te geven. Onder dit viertal, met 150 meter, de hoogste woontoren van Zuid Nederland. Manhattan aan de Dommel. Of aan de Gender. Het watertje waaraan is van ondergeschikt belang.

De skyline verdubbelen, echter, dat is een prestatie op zich! Dat kunstje zie ik ze op Manhattan ons nog niet nadoen. Zeker niet in een jaartje….

 

Ik hou daar van. Van hoogbouw en indrukwekkende skylines. Het geeft een stad een enorme allure. Hoogmoed. Arrogantie bijna. Hier sta ik! Eindhoven is sinds 2000 zijn plaatsje op de architecturale wereldkaart aan het veroveren. Geheel in lijn met het zelfvertrouwen waarmee de wereld om ons heen tegemoet getreden wordt.

 

Het naderende onheil met het dreigende faillissement van Philips in de Jaren ‘90, Operatie Centurion en het feitelijke vertrek van het Hoofdkantoor uit Eindhoven heeft de tandwielen in werking gezet. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar de schouders eronder en jezelf opnieuw uitvinden.

 

Voorheen leed Eindhoven aan een Calimero-syndroom. Opkijkende tegen Amsterdam en Rotterdam. Zich maar al te graag willen meten met de twee Grootsten.

 ‘Geen Stijl’ noemde Eindhoven enkele jaren geleden , wanneer de revitalisering in volle gang is, nog als ‘af te schaffen Nederlandse steden’:  “Wonen in Eindhoven is als enthousiast op een fiets zonder zadel springen. Het lijkt een leuk vooruitzicht, maar je eindigt altijd met stuk staal in je prostaat op de Eerste Hulp. Eindhoven is vooral hightech bullshit en boerenpretentie” Maar goed, wat te verwachten van een weblog dat Helmond steevast noemt als lelijkste stad van Limburg.  
De stad, ooit uitgeroepen tot ‘saaiste en ongezelligste ’stad van Nederland, heeft dit Calimero-gedrag inmiddels keihard weg geworpen. Slimste regio ter wereld; voetbalhoofdstad van Nederland, Strijp S, Design-capital en, bijna, culturele hoofdstad van Europa. The ‘Dutch Masters’ zoals ooit eens in de NY Times genoemd.


Aan de vooravond van van een nieuwe reeks PSV Kampioenschappen kan vol vertrouwen geconcludeerd worden dat Eindhoven booming is. En daar hoort, ter illustratie,  een markante en dubbeldikke skyline bij.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten